ЗАГАЛЬНОСОЦІАЛЬНІ ЗАХОДИ ЗАПОБІГАННЯ ПРОКУРАТУРОЮ ЗЛОЧИННОСТІ У СІМЕЙНІЙ СФЕРІ - БУРЯК, Катерина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто загальносоціальні заходи запобігання прокуратурою злочинності у сімейній сфері. Доведено, що, незважаючи на значну кількість наукових розробок стосовно злочинності у сімейній сфері, проблема загальносоціального запобігання залишається однією з актуальних у кримінологічній науці. Це пов’язане з тим, що вчинення особою-кривдником або кривдницею кримінального правопорушення викликає природне занепокоєння родини за своє життя, благополуччя сім’ї і безпеку дітей, а також знижує довіру до державної політики у сфері запобігання злочинності. Виокремлено ознаки загальносоціальних заходів із запобігання прокуратурою злочинності у сімейній сфері, на підставі чого сформульовано їх авторське визначення. Виокремлено недоліки загальносоціальних заходів запобігання злочинності у сімейній сфері, з-поміж яких: наявність прогалин та колізій у нормативно-правових актах, що потребує постійного пошуку виходу із тієї чи іншої ситуації; проблеми координації діяльності прокуратури з іншими правоохоронними органами, судом та органами місцевого самоврядування; велика криза інституту сім’ї та моральних цінностей в умовах російсько-української війни тощо.