ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ В УКРАЇНІ: СТВОРЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ - ГРИБАН, Віталій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Значної шкоди у забезпеченні сталого розвитку України завдають надзвичайні ситуації різного характеру у вигляді стихійних лих, техногенних катастроф, терористичних та диверсійних актів, регіональних конфліктів із застосуванням військової сили й інші небезпечні та шкідливі чинники. Їх ігнорування в сучасних умовах ставить під загрозу не лише економічне зростання та соціальний добробут, а й забезпечення національної безпеки країни. Тому Україна розробляє і впроваджує закони, нормативно-правові акти, приділяє велику увагу навчанню людей сутності цих небезпечних чинників природного, техногенного, соціально-політичного, воєнного характеру та захисту від них. Створена і діє потужна система цивільного захисту, її формування відбувалося в особливих економічних, соціально-політичних та міжнародних обставинах, що здійснювали на неї як позитивний, так і негативний вплив. Етапам формування цієї системи, її законодавчому забезпеченню у процесі розвитку молодої держави України та функціонуванню в теперішній час і присвячена ця наукова робота. Система цивільного захисту України активно вдосконалюється з урахуванням сучасних технологій та міжнародних стандартів, що сприяє підвищенню її ефективності. Наукові дослідження в галузі цивільного захисту в Україні спрямовані на аналіз потенційних загроз і розробку стратегій їх запобігання та мінімізації наслідків. Україна активно співпрацює з міжнародними партнерами для обміну досвідом у сфері цивільного захисту та координації дій у разі надзвичайних ситуацій. Ця співпраця сприяє вдосконаленню механізмів реагування на кризові ситуації та підвищенню рівня підготовленості країни до потенційних загроз. Законодавче забезпечення цивільного захисту постійно адаптується до умов і викликів сучасності, забезпечуючи ефективну координацію дій різних державних та недержавних структур. Цивільний захист в Україні є невід’ємною складовою національної безпеки, спрямованою на захист життя, здоров’я населення та збереження важливих інфраструктурних об’єктів в умовах потенційних небезпек.