АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ У РАЗІ САМОВІЛЬНОГО ЗАЛИШЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ АБО МІСЦЯ СЛУЖБИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - НІКОЛАЄНКО, Тетяна; ОСІНСЬКИЙ, Олег (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено проблемні питання застосування норм кримінального законодавства щодо притягнення до відповідальності військовослужбовців у разі самовільного залишення ними військової частини або місця несення служби в умовах воєнного стану. Встановлено, що з посиленням/пом’якшенням кримінальної відповідальності за самовільне залишення військової частини або місця несення служби в умовах воєнного стану було усунуто єдиний механізм притягнення до відповідальності військовослужбовців, що суттєво вплинуло на рівень військової дисципліни в підрозділах Збройних Сил України (далі – ЗСУ), інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, на які поширюється дія військових статутів. Доведено, що в умовах сьогодення є потреба у диференціації відповідальності за порушення військової дисципліни в умовах воєнного стану з унормуванням її положень у кримінальному та адміністративному законодавстві.