ПОРЯДОК ДОБРОВІЛЬНОГО ПРИЄДНАННЯ ДО ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - ПОЛЯРУШ-САФРОНЕНКО, Світлана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Добровільне приєднання громади до об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ) може бути здійснене за умови, коли така громада є суміжною з ОТГ і визнана Кабінетом Міністрів України спроможною. Спроможною територіальна громада визнається за умов, коли: а) існують місцеві джерела наповнення бюджету; б) є достатніми інфраструктурні та кадрові ресурси, щоб її органи могли вирішувати питання місцевого значення в інтересах жителів громади відповідно до діючого законодавства. Досліджено наукові праці таких авторів, як: М. Бризіцький, М. Воронов, І. Воронова, М. Гайдар, М. Горбатюк, Н. Дребот, А. Калінкіна, Л. Перетятко, О. Решота, Н. Стеблик. До ознак порядку добровільного приєднання до ОТГ відносять: а) суміжну сільську, селищну територіальну громаду; б) визнану спроможною об’єднану територіальну громаду; в) перспективний план формування територій громад; г) реалізація передбачених нормами права етапів приєднання до ОТГ. Порядок добровільного приєднання до об’єднаних територіальних громад в Україні – це передбачені нормами права етапи приєднання до спроможних ОТГ суміжних сільських та селищних громад відповідно до перспективного плану їх формування. Спроможні територіальні громади можуть бути охарактеризовані як громади сіл, селищ, міст, котрі в результаті добровільного об’єднання здатні самостійно або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечити належний рівень надання послуг та розвитку інфраструктури відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Етапами порядку добровільного приєднання до вже існуючих ОТГ є: а) ініціювання добровільного приєднання до об’єднаних територіальних громад; б) порядок підготовки проєкту рішення про добровільне приєднання до об’єднаної територіальної громади; в) особливості припинення повноважень рад і голів громад, що приєдналися. Запропоновані рекомендації сприятимуть удосконаленню правового регулювання порядку добровільного приєднання до ОТГ.