ПРОБЛЕМАТИКА МІЖНАРОДНО-НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКРІПЛЕННЯ ДЕФІНІЦІЇ «ЕКОЦИД» ІЗ УРАХУВАННЯМ СУБ’ЄКТИВНИХ ТА ОБ’ЄКТИВНИХ ОЗНАК СКЛАДУ ТАКОГО КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ: ДОКТРИНА ТА ПРАКТИКА - БЕРЕЗНЯК, Василь; РУКІНА, Діана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Наголошено, що створення ефективного та цілісного механізму захисту навколишнього середовища вимагає нових законодавчих змін, котрі мають прослідковуватися і на національному, і на міжнародному рівнях. Проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «екоцид», що сприяли унормуванню диспозиції ст. 441 КК України із новими запропонованими кваліфікуючими ознаками. У контексті цього обґрунтовано важливість нормативного визначення терміна «екоцид» як окремого злочину, передбаченого Римським статутом, що, у свою чергу, сприятиме гармонізації законодавчих норм не тільки України, але й інших країн світу. Також акцентовано увагу на важливості визначення критеріїв відмежування згаданого злочину від суміжних складів кримінального правопорушення.