ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА У ПІСЛЯВОЄННИЙ ЧАС - ЯРОШЕВСЬКА, Тамара (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено переваги та недоліки використання технологій штучного інтелекту в умовах війни та у післявоєнний час, обґрунтовано доцільність такого використання. Звернено увагу на те, що, спостерігаючи за швидкими тенденціями трансформації сучасних технологічних процесів, потрібно аналізувати та усвідомлювати не тільки позитивні сторони використання технологій зі штучним інтелектом в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні, а й виявляти негативні наслідки та наміри такого використання. Наголошено на тому, що наразі однією з масштабних та головних проблем використання технологій зі штучним інтелектом є відсутність тієї особи, яка буде нести відповідальність у випадку несправності таких технологій чи їх неправильного використання в умовах війни, що може призвести до непередбачуваних наслідків та заподіяти шкоду цивільному населенню. Зроблено висновок, що в Україні потрібно сформувати законодавчу базу у сфері використання технологій штучного інтелекту та порушити проблемні питання стосовно відповідальності за таке використання. Наголошено на тому, що при розробці технологій із використанням штучного інтелекту у військових умовах важливо врахувати такі аспекти, як повага до людської гідності та захист цивільного населення.