КРИТЕРІЇ РОЗМЕЖУВАННЯ ЗАЛИШЕННЯ В НЕБЕЗПЕЦІ, ЩО СПРИЧИНИЛО СМЕРТЬ ОСОБИ АБО ІНШІ ТЯЖКІ НАСЛІДКИ, ТА ОКРЕМИХ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ БЕЗПЕКИ РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ - БАБАНІН, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено критерії розмежування залишення в небезпеці, що спричинило смерть особи або інші тяжкі наслідки, та кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту, пов’язаних з порушенням відповідних правил у цій сфері. Ці критерії поділяють на об’єктивні та суб’єктивні. До об’єктивних критеріїв належать основний безпосередній об’єкт, предмет, суспільно небезпечне діяння та причинний зв’язок між цим діянням та його наслідками; до суб’єктивних – суб’єкт та суб’єктивна сторона. Визначено, що головним критерієм розмежування порівнюваних складів кримінальних правопорушень є причинний зв’язок між суспільно небезпечним діянням та його наслідком, а обов’язковою ознакою залишення в небезпеці є небезпечний для життя потерпілого стан, наявність якого характеризує реальна можливість потерпілого залишитись живим за умови надання своєчасної допомоги.