СПРИЙНЯТТЯ ПРАВА КРІЗЬ ПРИЗМУ ЮРИДИКО-ЛІНГВІСТИЧНОЇ ТЕОРІЇ - МІНЧЕНКО, Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Актуальність статті обумовлюється необхідністю залучення до правознавства результатів досліджень, отриманих міжгалузевою наукою – юридичною лінгвістикою, положення якої є важливим методологічним підґрунтям пізнання права в постмодерному суспільстві. Метою роботи є висвітлення важливості розуміння права в сучасних умовах через юридико-лінгвістичну теорію. Резюмується, що в умовах постмодерного суспільства відбувається переосмислення соціальних явищ, у тому числі й права. Важливим гносеологічним інструментарієм гуманітарної сфери знань стає герменевтичне тлумачення. В умовах усвідомлення того, правові явища та процеси не обмежуються текстом нормативно-правового акту, а право інтерпретується як акт мовленнєвої комунікації, саме юридична лінгвістика може стати адекватною відповіддю на виклики сучасності.