СВОБОДА І ПЛЮРАЛІЗМ МЕДІА У МЕХАНІЗМІ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА ЄС ТА ВИМОГИ ДО УКРАЇНИ - САМОТУГА, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті йдеться про значення свободи та плюралізму медіа в механізмі верховенства права Європейського Союзу. Висвітлено діяльність інституцій ЄС у взаємодії з неофіційними суб’єктами щодо моніторингу засобами правотворчості та правозастосування стану свободи й плюралізму медіа в цьому механізмі. Окрім моніторингу, Європейською комісією вжито законодавчих заходів щодо захисту медійних організацій та журналістів від необґрунтованих втручань та обмежень діяльності з боку владних суб’єктів. Натомість організаційні заходи та санкційний механізм щодо порушень свободи медіа потребують активізації. Наголошено на вимогах ЄС до України як держави-кандидата в частині гарантій свободи медіа за результатами моніторингу і звітів 2022 та 2023 р.