ТРАНСФОРМАЦІЯ ПОЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ КРІЗЬ ПРИЗМУ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - ЛЕВІН, Олег; ПОПЛАВСЬКИЙ, Олег (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено вплив російсько-української війни, введення воєнного стану в Україні на трансформацію її політичної системи. Зроблено спробу осмислити проблеми, що виникли у функціонуванні роботи органів державної влади та місцевого самоврядування, засобів масової інформації, політичних і неполітичних інститутів суспільства та проаналізувати нові політичні реалії та процеси. Доведено, що політична система України в умовах повномасштабного вторгнення рф продемонструвала інституційну стійкість та ефективність. Наголошено на необхідності подальшої трансформації політичної системи України з метою переходу до президентської форми правління, створення стабільних, збалансованих та ефективних сучасних державних інститутів із чітко визначеною сферою компетенції та формалізованими політичними практиками. Визначено перспективи подальших політичних змін в країні після перемоги у війні.