ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Солдатенко, Олена; Кияниця, Володимир (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Збройна агресія російської фдерації кардинально змінила життя кожного українця, а разом з тим призвела до ряду викликів під час здійснення кримінального провадження на території України. І тому, з метою наближення кримінальної процесуальної діяльності до воєнних реалій, Верховна Рада України прийняла низку законів, що спрямовані на регламентацію питань кримінального провадження в умовах воєнного стану, зокрема щодо особливостей проведення окремих процесуальних дій на підставі ухвали слідчого судді. Наскільки оправданими є такі зміни, чи не звужується об’єм прав людей які потенційно можуть стати об’єктами кримінального переслідування, яким чином правоохоронні органи мають впливати на дотримання прав людини в умовах війни, як працювати слідчому в цілому, щоб був збережений баланс інтересів – це лише невеликий перелік питань які постають в умовах сьогодення. В статті проведено системний аналіз норм, що регламентують процесуальний порядок проведення обшуку в умовах воєного стану. У роботі проаналізовано законодавство України, практику застосування вітчизняного законодавства, наукові позиції вітчизняних вчених процесуалістів щодо гарантій захисту прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження під час проведення обшуку. Розроблено науково-практичні рекомендації щодо законного застосування положень, що регламентують процесуальний порядок проведення обшуку в умовах воєного стану, які викликають питання у практичних працівників.