ЕЛЕКТРОННЕ КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ АЛГОРИТМІЗАЦІЇ КРИМІНАЛЬНОЇ ЮСТИЦІЇ - Антонюк, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена дослідженню та порівняльному аналізу міжнародного досвіду використання програм та інноваційних технологій в сфері кримінальної юстиції в деяких країнах світу та визначенню основних причин дисбалансу тенденцій розвитку та впровадження подібних систем в Україні; способам та засобам отримання, та можливостям реалізації права на сбір, подання та доступу до інформації та до доказів в електронному кримінальному провадженні. Актуальність цієї статті полягає в необхідності аргументованого порівняльного аналізу позитивного та ефективного досвіду діючих систем інформатизації кримінальної юстиції різних країн, задля вирішення проблеми реформування кримінальної юстиції України, шляхом створення інформаційної системи досудового розслідування – електронного кримінального провадження в Україні, з метою удосконалення сучасної концепції електронної складової частини кримінального провадження задля реалізації принципів демократичного суспільства, таких як доступ до правосуддя, як одного з найголовніший принцип забезпечення законодавчих прав і свобод людини в демократичній державі. У дослідженні проведено аналіз досвіду функціонування інноваційних технологій в електронних системах органів кримінальної юстиції в розрізі огляду застосування різноманітних інформаційних програм за моделлю та способами отримання та збереження інформації; аналіз результатів роботи стратегічних елементів програм; порівняння комплексних методів підходу до впровадження інноваційних процесів організації, застосування та контролю в електронному кримінальному провадженні в різних країнах. За результатами дослідження відзначено основні напрями роботи, необхідної для впровадження системи сучасного та ефективного електронного кримінального провадження в Україні.