ХАРАКТЕРИСТИКА ПОДАЛЬШОГО ЕТАПУ РОЗСЛІДУВАННЯ КРАДІЖОК З ПРИВАТНИХ БУДИНКІВ - Пиріг, Ігор (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті автором визначено поняття подальшого етапу розслідування, окреслено та конкретизовано завдання подальшого етапу розслідування крадіжок з приватних будинків. Визначено типові слідчі ситуації цього етапу розслідування, які можуть бути сформовані таким чином: 1) підозрюваний повністю визнає свою вину у вчиненні злочину та співпрацює зі слідством; 2) підозрюваний частково визнає свою вину у вчиненні злочину, замовчує окремі епізоди злочинної діяльності; 3) підозрюваний не визнає своєї вини у вчиненні злочину, відмовляється від співпраці зі слідством. Залежно від слідчої ситуації для забезпечення доказової інформації проводяться різні слідчі (розшукові) дії, які в загальному вигляді полягають у такому: допит підозрюваних, зіставлення їхніх показань для з’ясування ролі кожного з них у механізмі вчинення конкретної крадіжки; опитування родичів та близьких підозрюваних як свідків для отримання інформації про їхню обізнаність щодо злочинної діяльності; обшук за місцем проживання підозрюваного та можливих схованок (місце роботи, сараї, гаражі, дачі тощо); пред’явлення підозрюваного та викрадених речей для впізнання; слідчий експеримент з відтворення дій злочинців на місці події; призначення ідентифікаційних експертиз, відбір зразків для порівняльного дослідження: слідів рук, біологічного походження (кров, слина, сеча), залежно від виявлених на місці події слідів. Також наведено перелік можливих організаційних заходів та негласних слідчих (розшукових) дій, які необхідно здійснити при розслідуванні крадіжок з приватних будинків.