ФОРМУВАННЯ АЛГОРИТМУ ОЦІНЮВАННЯ ВАРТОСТІ СПОЖИВЧИХ ТОВАРІВ ЕКСПЕРТОМ-ТОВАРОЗНАВЦЕМ У СПРАВАХ ПРО ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ - Петрова, Ірина; Донцова, Ольга; Кіпушева, Тетяна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Останнім часом у зв’язку зі значним збільшенням кількості фальсифікованих або підроблених товарів, а також у зв’язку зі збільшенням кількості випадків надання неякісних послуг, на українському ринку виникла гостра потреба у проведенні експертизи споживчих товарів у випадках захисту прав споживачів, коли одним із основних питань, що постають при проведенні судової експертизи, є визначення вартості товару, наданого на дослідження. Метою статті є розгляд загальних принципів та розробка алгоритму оцінки вартості споживчих товарів судово-товарознавчим експертом у справах захисту прав споживачів з урахуванням таких товарів. Охарактеризовано принципи, якими слід керуватися при оцінці вартості споживчих товарів, а саме: корисність, попит і пропозиція, заміщення, очікування, граничний внесок у продуктивність, найбільш ефективне використання. Зазначається, що для реалізації споживчих товарів законом визначається ринкова вартість та неринкові види вартості. Наголошується, що судовий експерт з товарознавства використовує ті методологічні підходи, які найбільш повно відповідають меті оцінки та виду вартості товару (за наявності достовірних джерел інформації для її проведення). Проаналізовано методологічні підходи, використовувані експертом для оцінки вартості товару: витратний, прибутковий, порівняльний. Запропонований алгоритм визначення вартості товарів широкого вжитку судовим експертом-товарознавцем у справах про захист прав споживачів; містить такі етапи: 1) отримання завдання, постановка мети та розробка програми дослідження; 2) встановлення товарознавчої характеристики, товарного стану та інших показників якості продукції; 3) визначення початкової ціни; 4) дослідження рівня якості (виявлення наявних дефектів або пошкоджень); 5) уточнення споживчих характеристик товару; узагальнення інформації та розрахунок ринкової вартості на дату оцінки; 6) складання висновку судово-медичної експертизи.