ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ ТА ДИСЦИПЛІНИ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРИМУСУ (АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ) В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ - СОБАКАРЬ, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
На основі аналізу чинного законодавства України та практики його застосування, теоретичного осмислення низки наукових праць і різних галузей знань з’ясовано сутність, значення та особливості громадського контролю як засобу забезпечення законності та дисципліни застосування заходів адміністративного примусу (адміністративної відповідальності) в діяльності поліції. Доведено пряму ефективність можливостей громадського контролю як інструмента у забезпеченні законності та дисципліни в діяльності поліції щодо застосування заходів адміністративного примусу, у тому числі й адміністративної відповідальності, адже саме в цій сфері має місце найбільша кількість порушень законності з боку уповноважених посадових осіб. Встановлено характерні ознаки громадського контролю, орієнтованого на підтримання режиму законності та дисципліни у службовій діяльності різних поліцейських підрозділів, захист прав та законних інтересів окремих громадян та соціальних груп, зокрема виділено деякі базові ознаки, що помітно відрізняють його від інших видів публічного контролю. Зʼясовано сутність громадського контролю за законністю застосування заходів адміністративного примусу, що полягає у систематичному спостереженні, аналізі та оцінці дій органів та підрозділів поліції з метою забезпечення дотримання прав і свобод громадян, а також запобігання зловживанням та порушенням. Цей контроль спрямовано на підвищення прозорості та підзвітності поліцейських підрозділів, а також на зміцнення довіри до них. Сформульовано низку пропозицій та рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності громадського контролю за законністю застосування заходів адміністративного примусу.