ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОНЯТТЯ «РЕІНТЕГРАЦІЯ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ» - СЕЛІХОВ, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто питання теоретико-правової характеристики поняття «реінтеграція тимчасово окупованих територій». Звернено увагу на те, що головною метою сучасної науки є проведення досліджень щодо сутності процесів реінтеграції тимчасово окупованих територій і обґрунтування на підставі цього ключових напрямів відповідної державної політики, формулювання базових понять та категорій, одним із яких є термін «реінтеграція тимчасово окупованих територій», котрий у науці досліджений недостатньо. Зазначено, що відсутність належних наукових доробок негативно позначається як на стані правозастосування, так і на якості законодавства. Сформульовано визначення поняття «реінтеграція тимчасово окупованих територій», під яким запропоновано розуміти систему комплексних, послідовних політико-правових заходів, що визначаються та реалізуються органами публічної влади та місцевого самоврядування з метою повернення тимчасово окупованих територій до правової системи України на основі принципів єдиного суверенітету та територіальної цілісності, гуманітарного об’єднання мешканців цих територій, відновлення їхніх прав і свобод, а також соціально-гуманітарних заходів із відновлення активного соціального життя, створення належних умов для повернення та адаптації, забезпечення різноманітної підтримки, зокрема соціальної, медичної, психологічної та матеріальної. Як висновок зазначено, що реінтеграція тимчасово окупованих територій являє собою широкий комплекс заходів і повинна відбуватися в усіх ключових напрямах правової, етнонаціональної, гуманітарної, соціальної політик.