ЦИФРОВА (ВІРТУАЛЬНА) ВАЛЮТА ЯК ОБ’ЄКТ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄВРОПИ - Лещенко, Дмитро (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено правову природу цифрової валюти в цілому та її різновиду – криптовалюти (віртуальної валюти), яка не має чітко визначеної правової природи і визнається або платіжним засобом, або товаром у європейських країнах. Цифровою (електронною) валютою вважаються електронні гроші, які використовуються як альтернативна або додаткова валюта. Найчастіше їх вартість прив’язана до національних валют. Проаналізовані такі цифрові валюти як Estcoin, eKrona, е-гривня. Визначено, що віртуальна валюта, як особливий різновид цифрової валюти, не має статусу законного платіжного засобу в переважній більшості юрисдикцій країн Європи. Досліджено нормативні визначення цифрових валют в Україні та ЄС, а також проаналізовані юрисдикції, у яких віртуальним валютам надано офіційного статусу як платіжного засобу. Акцентована увага на перспективному законодавстві України, присвяченому віртуальним активам та віртуальній валюті. Сформульовано ознаки цифрової валюти як об’єкта цивільних прав та особливості її правового статусу.