ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ ТА ГАРАНТІЙ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - ГРИЦАЙ, Ірина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розкрито питання правового забезпечення соціальних стандартів та гарантій для внутрішньо переміщених осіб в Україні. Висвітлено теоретичні та практичні аспекти цієї проблеми, зокрема роль прав людини та людиноцентризму в контексті захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Розглянуто історичний контекст розвитку правових норм у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, а також міжнародно-правові документи та стандарти, що регулюють цю проблему. Обгрунтовано нормативно-правове забезпечення соціальних стандартів для цієї категорії населення та проаналізовано правові гарантії у сферах освіти, житла, праці та зайнятості. Акцентовано на проблемах, із якими стикаються внутрішньо переміщені особи у сфері правового захисту та доступу до судової системи. Проаналізовано причини цих проблем та запропоновано шляхи їх подолання. Окрему увагу приділено перспективам розвитку правового забезпечення внутрішньо переміщених осіб в Україні. Розроблено рекомендації та шляхи вдосконалення законодавства і практики забезпечення прав цієї категорії населення.