ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ СТАТУС ДІЗНАВАЧА ЯК СУБ’ЄКТА ЗАПОБІГАННЯ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ - ТЕЛЕНЬ, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В умовах збільшення кількості кримінальних правопорушень, реформування кримінального процесуального законодавства та органів кримінальної юстиції, процесуальний статус дізнавача як суб’єкта запобігання кримінальним правопорушенням не визначено та не досліджено. Запровадження інституту дізнання (спрощеного досудового розслідування) є одним із найбільш раціональних кроків на шляху до посилення ефективності функціонування органів досудового розслідування, адже спрощення окремих кримінальних процесуальних процедур, особливостей структурної організації та форм взаємодії не лише надає змогу суттєво пришвидшити досудове розслідування цієї категорії кримінальних правопорушень, а й запобігти вчиненню кримінально-протиправних діянь.