УНІВЕРСАЛЬНА МІЖНАРОДНО-ПРАВОВА КВАЛІФІКАЦІЯ ЗЛОЧИНУ ДЕПОРТАЦІЇ: ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ - СІДОРЕНКО, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті висвітлено аспекти кваліфікації злочину депортації у вимірі глобальних, універсальних стандартів міжнародного кримінального права, міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини. На прикладі відповідних угод, що об’єднують цивілізовані країни світу, доведене глобальне визнання протиправності депортації та розуміння її кваліфікації як злочинного акту. Доведене, що заборона колективної депортації прямо випливає з вимог Конвенції про запобігання злочинові геноциду і покарання за нього, Загальної декларації прав людини та Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Відповідні приписи універсальних міжнародних договорів мають значення у вимірі права на свободу пересування та межі правомірних обмежень такого права; роз’яснення цих вимог міжнародного права відбулося у документах Комітету ООН з прав людини.