ДО ПРОБЛЕМИ КЛАСИФІКАЦІЇ МЕДИКО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН У СПОРТИВНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ - МОРГУНОВ, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розкрито проблемні аспекти класифікації медико-правових відносин у спортивному праві України. Звернено увагу на невідповідність сучасним умовам поширеного у наукових колах поділу права на галузі за критерієм предмета і методу. З’ясовано, що предмет спортивного права України перебуває у процесі трансформації, а коло суспільних відносин, що регулюються його нормами, має тенденцію до збільшення. Це аргументовано: а) триваючою адаптацією національного законодавства України до принципів і стандартів Європейського Союзу; б) поступовим заміщенням рекомендаційних правил міжнародних спортивних організацій єдиними міжнародними нормами; в) збільшенням ролі спорту у забезпеченні громадського здоров’я. Підкреслено, що у предметі спортивного права України зазвичай не виділяється окрема група медико-правових відносин. Запропоновано класифікувати медико-правові відносини у спортивному праві за різноманітними критеріями. За метою правового впливу – на: а) регулятивні; б) правоохоронні. За спрямуванням – на: а) внутрішні організаційні; б) відносини, що стосуються медичних прав і обов’язків фізичних осіб у сфері спорту; в) медико-деліктні відносини; г) відносини щодо медичного страхування; ґ) відносини щодо фізичної реабілітації; д) зовнішні організаційні відносини. За суб’єктами – на: а) відносини між фізичними особами та медичними працівниками; б) відносини між фізичними особами та юридичними особами; в) відносини між юридичними особами. За вектором взаємодії суб’єктів – на: а) вертикальні; б) горизонтальні. За сутністю – на: а) матеріальні; б) процесуальні. Наголошено, що вибір того чи іншого критерію для класифікації медико-правових відносин у спортивному праві України залежить від того, що саме вкладає дослідник у розуміння спортивного права та його предмета. Підтримано наукову позицію щодо систематизації спортивного права для більш ефективного застосовування норм і чіткого окреслення предмета правового регулювання. Зроблено висновок про складність класифікації медико-правових відносин у спортивному праві України через розмаїтість підходів до його сутності.