ЗАСТОСУВАННЯ ЗАПОБІЖНИХ ЗАХОДІВ У СПРОЩЕНОМУ ПОРЯДКУ - МЕЛЕШКО, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В силу ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Проте реалізація вказаної вимоги залежить, зокрема, від наявності достатнього процесуального часу у суддів, прокурорів, захисників. Водночас, недосконалість процесуальних норм призводить до витрачання процесуального часу на дії, які, на наш погляд, цього не потребують. Мова йдеться про розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу, коли підозрюваний, обвинувачений погоджується з застосуванням до нього запобіжного заходу, який пропонується прокурором. В цій статті досліджено норми кримінального процесуального закону України, які регулюють застосування запобіжних заходів, та відповідну судову практику, виявлено недосконалість цих норм та запропоновано внесення до них змін, які запровадять спрощений порядок розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.