ВІДВІД СЛІДЧОГО СУДДІ, СУДДІ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ, ПРОБЛЕМАТИКА - Лазарева, Дарія; Мельниченко, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У науковій статті досліджено загальні положення здійснення відводу слідчого судді, судді в кримінальному провадженні. Також автор звертається до особливостей і проблематики цього інституту. Акцентовано увагу на необхідності форматування чинної нормативно-правової основи інституту відводів. У кожній демократичній державі суд повинен бути незалежним і неупередженим, оскільки це є одним із фундаментальних принципів діяльності судових органів. Указані принципи, зокрема незалежності й неупередженості, включають чимало елементів, серед яких визначне місце посідає інститут відводу судді від участі в розгляді справи. Однак ключовим залишається питання складності доведення необхідності відводу слідчого судді, судді. Автор наголошує на цьому, оскільки переконаний, що сьогодні законодавець не створив достатніх гарантій у протидії ігноруванню суддями відповідних положень чинного законодавства.