ПРОБЛЕМИ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ЗАСАД РЕФОРМУВАННЯ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ - БОГАТИРЬОВ, Іван (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розкрито деякі проблеми адміністративно-правових засад реформування (розвитку) кримінально-виконавчої системи України в умовах правового режиму воєнного стану й запропоновано науково обґрунтовані шляхи їх подолання в діяльності органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби України. Виокремлено такі проблеми: ліквідацію Державної пенітенціарної службу, а її завдання й функції покладено на Міністерство юстиції України; здійснення ДКВС України та державною установою «Центр пробації» правозастосовної та правоохоронної функції; підбір і розстановка персоналу ДКВС України; спрямування й координація діяльності уповноважених органів з питань пробації тощо. Доведено, що Міністерство юстиції України є одним із найбільших та авторитетніших міністерств, без якого не є можливою будь-яка діяльність держави в правовій сфері, забезпечення верховенства права й законності, дотримання особами рядового й начальницького складу службової дисципліни. Зазначено, що, маючи адміністративно-правовий статус, функції та завдання, Міністерство юстиції здатне реформувати кримінально-виконавчу систему України в умовах правового режиму воєнного стану в пенітенціарну систему нового зразка.