ЕФЕКТИВНІСТЬ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ: ТЕОРЕТИЧНО-ПРИКЛАДНИЙ ВИМІР - ВЕСЕЛОВ, Микола; ВЕСЕЛОВА, Лілія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розглядається важливе для адміністративно-правової науки питання – ефективність адміністративно-правового регулювання. Ефективність адміністративно-правового регулювання є найважливішим чинником не лише правотворчої діяльності, а й державного регулювання (державної політики) загалом. Як установлено на теоретичному рівні, поняття ефективності адміністративно-правового регулювання співвідноситься зі здатністю визначати цілі нормативно-правового акта, критерії оцінювання й вимірювання його позитивного впливу на суспільні відносини з метою досягнення очікуваного суспільно-корисного результату й, коли це можливо, їх фактичне досягнення. Сьогодні цей аспект правотворчої діяльності не має належного практичного впровадження, оскільки до недавнього часу в Україні не було для цього необхідних правових передумов.