ҐЕНЕЗА НАУКОВИХ ПОГЛЯДІВ НА ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ САНКЦІЙ: ПОНЯТТЯ, КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ДЕТЕРМІНАНТИ ЗАСТОСУВАННЯ - ЛАЗАРЕВА, Дарія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У науковій статті розглянуто ґенезу наукових поглядів на інститут міжнародних санкцій, розкрито поняття «санкції» із використанням порівняльного підходу, визначено класифікативний ряд санкцій, які сьогодні застосовуються міжнародною спільнотою та встановлено детермінанти їх застосування. Також було проведено аналіз останніх досліджень та публікацій, в яких висвітлено проблематику дослідження. Окрема увага була приділена ретроспективі та розвитку даного інституту. Був проведений аналіз Академічного тлумачного словника української мови та визначень поняття «санкція». Окремою частиною статті став аналіз класифікації санкцій та характеристики вказаної класифікації. Теоретична складова та результати практичної діяльності дозволили виокремити два основні різновиди міжнародно-правових санкцій. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що теоретична наука з плином часу не тільки розвинула інститут санкційних процесів, однак виокремила класифікаційний ряд з метою більш детального та ґрунтовного дослідження інституту санкцій.