ІНТЕГРАЦІЯ ГЕНДЕРНОЇ РІВНОСТІ В СИСТЕМУ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ: ПРАВОВІ ВИКЛИКИ - ГРИЦАЙ, Ірина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття присвячена аналізу інтеграції гендерної рівності в систему соціальних стандартів в Україні. Автор розглядає теоретичні основи гендерної рівності, міжнародні зобов’язання країни, національне законодавство та його практичне застосування в контексті забезпечення гендерної рівності. Особлива увага приділяється аналізу правових викликів, що виникають у процесі забезпечення гендерної рівності, надаються рекомендації щодо вдосконалення законодавства для подолання наявних бар’єрів. Важливість гендерної рівності в соціальних стандартах полягає в забезпеченні рівного доступу до ресурсів і можливостей для обох статей, що сприяє справедливості й сталому розвитку суспільства. Незважаючи на значний прогрес у законодавчому забезпеченні гендерної рівності, практичне втілення залишається недостатнім через недоліки в правозастосуванні, а також через глибоко укорінені гендерні стереотипи. Аналіз національного законодавства й міжнародних зобов’язань виявив ключові аспекти, що потребують додаткового втручання, включаючи вдосконалення нормативної бази, створення ефективних механізмів контролю та реалізацію цільових програм для підвищення гендерної чутливості. Рекомендації стосуються зміцнення інституційної підтримки, розроблення спеціальних заходів для забезпечення гендерної рівності в усіх сферах життя, залучення громадськості й приватного сектору для формування всеосяжної гендерної політики. Висновки дослідження підкреслюють необхідність комплексного підходу до забезпечення гендерної рівності, який би включав законодавчі, освітні та соціальні ініціативи. Тільки такий підхід дасть змогу Україні досягти сталого розвитку й справедливості, гарантуючи рівні права та можливості для всіх громадян, незалежно від їхньої статі.