МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ СТАТОЛОГІЇ (НАУКИ ПРО ДЕРЖАВУ) - БОСТАН, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розкриваються основи методології статології як багаторівневої, інтегральної системи методів, за допомогою яких усебічно пізнається держава. Визначена її структура, яка складається з двох груп методів: філософсько-світоглядного й інструментального, наведена їх характеристика. Елементами групи філософсько-світоглядних методів визначено домінуючий світогляд, наукову парадигму, стиль наукового мислення, принципи наукового пізнання, а інструментального – три підгрупи методів: загально-філософські (універсальні), загальнонаукові та спеціальні. Особлива увага приділена групі спеціальних методів, специфіка яких полягає в тому, що статологія як не сформована ще автономна наука, не маючи власного спеціального методу, використовує методи інших наук: соціології, політології, економіки, правознавства, психології, етики, естетики, географії, лімології тощо.