МІЖНАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРИРОДООХОРОННИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ: ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - ПІДГОРОДИНСЬКА, Юлія (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті проаналізовано сучасний стан забезпечення виконання міжнародних зобов’язань у сфері охорони довкілля та зроблено висновок про його незадовільний характер, зважаючи на фрагментованість та децентралізацію цього процесу. Визначено, що міжнародний контроль має відігравати у цьому аспекті значну роль, при цьому акцентовано, що наразі ця функція майже цілковито покладена на органи адміністрування відповідних міжнародних договорів про охорону навколишнього середовища, котрі часто не наділені значними повноваженнями для впливу на порушників. Крім того, у роботі досліджено можливі перспективи розвитку міжнародного контролю у контексті застосування екосистемного підходу та формування зобов’язань erga omnes.