СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО, ПОВ’ЯЗАНЕ ЗІ ЗБРОЙНИМ КОНФЛІКТОМ В УКРАЇНІ ЯК ФОРМА ДИСКРИМІНАЦІЇ ЗА ОЗНАКОЮ СТАТІ - МЕЛЬНИЧЕНКО, Інна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті зазначається, що дискримінація жінок порушує принцип рівноправності та поваги людської гідності. Зважаючи на уразливість жінок у період збройних конфліктів, міжнародним законодавством передбачені підвищені гарантії захисту, з огляду на насильницький характер конфліктів. Зокрема, Женевські конвенції та додаткові протоколи до них вказують, що жінки потребують особливого захисту від будь-яких зазіхань на їхню честь, таких як зґвалтування, примушування до проституції, примусова стерилізація, сексуальне рабство чи будь-якої іншої форми посягання на їхню моральність. Переважно жінки стають жертвами зґвалтувань, знущань, торгівлі людьми, переслідування, сексуального рабства тощо. Така ситуація створює стан небезпеки не тільки для населення окремої країни, на території якої відбувається збройний конфлікт.