ОБ’ЄКТ САМОВІЛЬНОГО ЗАЛИШЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ АБО МІСЦЯ СЛУЖБИ: ДОКТРИНАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - ЛЕНДА, Олена (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Визначено особливості об’єкта самовільного залишення військової частини або місця служби. Доведено, що родовим об’єктом кримінального правопорушення, передбаченого ст. 407 Кримінального кодексу України, слід вважати таку сукупність правовідносин, що виникають на підставі низки нормативно-правових актів у сфері життєдіяльності Збройних Сил України. При цьому вказані нормативно-правові акти встановлюють порядок несення та проходження військової служби, котрий може бути порушений виключно військовослужбовцями. Констатовано, що зазначені суспільні відносини охоплюють і порядок проходження, і порядок несення військової служби, оскільки ці поняття органічно взаємопов’язані між собою.