МОДЕРНІЗАЦІЯ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ В УКРАЇНІ ПІСЛЯ ВІЙНИ В УМОВАХ СВІТОВОЇ КРИЗИ - Липовська, Наталія; Серьогін, Сергій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні ключового напряму модернізації публічної служби України – трансформації її в інститут суспільної взаємодії як однієї з найважливіших умов подолання соціально-економічної кризи та ефективного повоєнного відновлення. Обгрунтовано необхідність кардинальних інституціональних змін на найвищих щаблях державної влади, а саме в трикутнику «Верховна Рада – Президент – Кабінет Міністрів». Наголошено, що трансформація публічної служби в інститут суспільної взаємодії має значні переваги, такі як: прозорість та ефективність здійснення управлінських дій, формування атмосфери довіри до публічної влади, порозуміння і конструктивна співпраця адміністративних структур і громадян. Наголошується на необхідності внесення змін до відповідних законів України, що стане першим кроком до підготовки єдиного цілісного законопроекту «Про публічну службу в Україні», в який доцільно внести фундаментальні засади щодо функціонування публічної служби як інституту суспільної взаємодії. Доведено, що процес трансформації публічної служби України в інститут суспільної взаємодії має відбуватися на всіх рівнях публічної влади шляхом конструктивної суспільної самоорганізації та широким залучення громадян до процесу управління, що призведе до системного покращення спільної діяльності органів влади та інститутів громадянського суспільства на основі довіри, порозуміння та співпраці, що особливо важливо у кризовий та повоєнний період.