СУТНІСТЬ ПІЛЬГ У ПРАВОВОМУ СТИМУЛЮВАННІ РОБОТОДАВЦІВ - СМОЛЯРОВА, Марина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Досліджено сутність пільг у правовому стимулюванні роботодавців в рамках трудового права. Визначено поняття «пільга» як правова категорія. Під пільгами у трудовому праві пропонується розуміти переваги, що встановлюються законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін, які надаються сторонам трудового договору (пільги у сфері зайнятості; у сфері оплати праці; у сфері охорони праці; у сфері робочого часу та відпочинку; у сфері житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування тощо). Проаналізовано висловлені в науковій літературі точки зору щодо правової природи пільги. З’ясовано підстави класифікації правових пільг з урахуванням положень актів чинного законодавства, юридичної літератури.