ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ІНСТИТУТІВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА ЯК ОСНОВИ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ВІЙНИ - ЛЯШУК, Роман; ТАРАСЮК, Оксана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено важливу для сьогодення України тему – діяльність громадянського суспільства в умовах війни. Здійснено науково-практичний огляд взаємодії громадянського суспільства України з органами публічної влади в умовах російсько-української війни. Громадянське суспільство України, що зараз перебуває у стані війни, розглянуто не лише як сукупність вільних індивідів, але й як суспільство, що побудоване на справедливих відносинах. В умовах війни процеси становлення демократичної правової держави та інституціоналізація громадянського суспільства в Україні відбуваються одночасно, доповнюючи одне одного. Варто констатувати, що вони ще далекі від досконалості. З’ясовано, що інститутами громадянського суспільства є добровільні громадські організації та громадські рухи; незалежні засоби масової інформації як джерело громадської думки; вибори та референдуми як механізм реалізації демократії та виявлення громадської думки; благодійні фонди, волонтерські організації; релігійні організації; професійні, творчі спілки та інші суб’єкти. Повномасштабне вторгнення росії в Україну, що розпочалася 24 лютого 2022 р., стало поштовхом для накопичення механізмів формування та розвитку міцної і злагодженої взаємодії органів державної влади та інститутів громадянського суспільства. Проте шлях до перемоги є нелегким, а тому потребує значних реформ та вдосконалення таких механізмів. На основі аналізу наукових джерел та статистичних даних встановлено, що громадянське суспільство України в умовах війни є основою для побудови європейської правової та демократичної держави, але в умовах сьогодення необхідні зміни в законодавстві України, котрі доповнили би правове регулювання діяльності інститутів громадянського суспільства, зокрема в частині здійснення контролю за органами державної влади в умовах війни, створення сприятливого правового режиму діяльності волонтерських фондів та благодійних організацій.