ПРОПАГАНДА ТА КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО НА ІНФОРМАЦІЮ ПІД ЧАС ВІЙНИ НА ТЛІ ЗІТКНЕНЬ ТОТАЛІТАРНИХ ПРАКТИК І ДЕМОКРАТИЧНИХ ЦІННОСТЕЙ - САМОТУГА, Андрій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Зважаючи на відсутність в українській правничій науці досліджень конституційно-правових аспектів пропаганди як різновиду інформаційної діяльності, висвітлено особливості здійснення конституційного права на інформацію в Україні в умовах воєнного стану в контексті такої конституційної засади, як заборона пропаганди війни та іншої ворожнечі, із протиставленням практики тоталітарних держав демократичним засадам адміністрування інформаційної сфери. Здійснено ретроспективний аналіз інституту пропаганди у ХХ-ХХІ ст. Зазначено, що зловживання конституційним правом на інформацію та свободою ЗМІ завжди перетворюється на поступове вибудовування пропаганди, головним суб’єктом чого визнано державу з авторитарним політичним режимом.