ОСОБЛИВОСТІ МІГРАЦІЙНОЇ ХВИЛІ УКРАЇНЦІВ-ЕВАКУАНТІВ У 2022 р. ЧЕРЕЗ ВІЙСЬКОВУ АГРЕСІЮ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ - ЯДЛОВСЬКА, Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розкриваються особливості перебігу хвилі міграції українців до європейських країн унаслідок військової агресії р. ф. упродовж 2022 р. у зрізі демографічних змін та соціальних проблем. У дослідженні вказується на складність визначення українськими органами влади реальної чисельності громадян Україні, які виїхали з країни, рятуючись від війни. Проаналізовано основні аспекти прояву соціальних проблем, пов’язаних із українськими біженцями в Європі. Загалом, прослідковано, що міграція українців 2022 р. є найбільшою з кінця ХХ ст. і по сьогодні, водночас, українські біженці інтегруються у соціум набагато швидше, ніж мігранти 2015-2016 рр. Узагальнюється, що наслідки міграційної хвилі 2022 р. уже розглядаються через проблему катастрофічної демографічної кризи у самій Україні, враховуючи найбільш чисельний відтік населення. Робиться акцент на необхідності створення умов для повернення українців та відповідних ініціатив українського уряду та влади.