ОСОБЛИВОСТІ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - СИДОРОВ, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті досліджено сутність комплексної оцінки розвитку людського капіталу в сучасних умовах розвитку національної економіки. Розкрито особливості індивідуального рівня людського капіталу. Розглянуто особливості інвестування в вітальний, трудовий, інтелектуальний та організаційний капітал. Вивчено макро- та мікроекономічний рівень людського капіталу. Запропоновано досліджувати людський капітал за трирівневою характеристикою розвитку на індивідуальному, мікроекономічному та макроекономічному рівні. Здійснено аналіз видатків державного бюджету України (як основного джерела інвестицій у людський капітал) на розвиток людського капіталу за період 2016–2021 рр. Проаналізовано Індекс людського розвитку в Україні за період 2016–2021 рр. Запропоновано заходи щодо вдосконалення системи розвитку людського капіталу.