ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ФОМЕНКО, Андрій; ШАБЛИСТИЙ, Володимир (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Останні роки стали підґрунтям для підвищення рівня криміналізації суспільства, через восьмирічну агресію росії, яка набрала обертів повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, як наслідок, відбувалось масове та систематичне порушення фундаментальних прав людини, на що, звичайно, була болісна реакція громадськості. Тому згідно з динамічним розвитком соціальної, суспільно-політичної та державно-правової дійсності постало питання з вдосконалення кримінального та кримінально-процесуального законодавства України щодо домашнього насильства з урахуванням нового досвіду для України. Авторами обґрунтовано доцільність розгляду вчинення домашнього насильства в умовах воєнного стану на основі сучасних тенденцій розвитку правової реальності, безпекової ситуації, а також оцінки цих тенденцій та наслідків їх використання для протидії гендерно обумовленому насильству загалом.