ДОТРИМАННЯ ПРИНЦИПУ ЗАКОННОСТІ ПІД ЧАС ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРИМУСУ: СУТНІСТЬ ТА ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ - МИРГОРОДСЬКА, Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
На основі аналізу чинного законодавства, наявних наукових, публіцистичних та методичних джерел з’ясовано сутність та характерні особливості дотримання принципу законності під час застосування заходів адміністративного примусу. Визначено характерні особливості дотримання принципу законності під час застосування заходів адміністративного примусу, які полягають у тому, що: законність: 1) є визначальною передумовою застосування адміністративно-примусових заходів; 2) передбачає виключний перелік підстав розгляду уповноваженими органами та посадовими особами лише тих справ, що їм підвідомчі, а обрання виду і розміру стягнення в межах наданих повноважень; 3) є стримуючим фактором порушень прав громадян з боку субʼєктів адміністративної юрисдикції, інструментом попередження незаконного або необґрунтованого застосування таких заходів; 4) передбачає дотримання низки процедурних і процесуальних умов, санкціонування або отримання дозволу відповідних посадових осіб на здійснення деяких дій, додержання низки обмежень і заборон під час застосування таких заходів; 5) забезпечується різними видами контрольної діяльності, різними способами реагування державних органів на звернення громадян із метою правової охорони і захисту їхніх прав і свобод.