ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ЄРЬОМЕНКО, Віталій (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено особливості здійснення оперативно-розшукової діяльності в умовах воєнного стану. Надана характеристика поняттю безпека. Здійснено аналіз сучасного стану безпеки в Україні на підставі міжнародних рейтингів. Детальний аналіз законодавства дозволив дійти висновку, що сучасна регламентація оперативно-розшукової діяльності потребує удосконалення та приведення у відповідність потребам сьогодення, враховуючи зовнішні та внутрішні загрози національній безпеці України. Констатовано наявність значних нормативно-правових та організаційних прорахунків в оперативно-розшуковій діяльності, що не дозволяє використовувати весь комплекс засобів та заходів для забезпечення ефективної діяльності сил сектору безпеки і оборони України в умовах воєнного стану. Зазначається, що є нагальна потреба в перегляді існуючого підходу до здійснення оперативно-розшукової діяльності в частині правової аргументації необхідності проведення оперативно-розшукових заходів у сторону зменшення бюрократичного впливу для забезпечення оперативності та ефективності здійснюваних оперативних заходів, що в умовах воєнного стану має вирішальне значення як для захисту прав та свобод громадян України, так і для обороноздатності країни взагалі.