ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ ЯК ЕФЕКТИВНА СКЛАДОВА СТАБІЛЬНОГО РОЗВИТКУ ЗАЛІЗНИЧНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ - МАРЦЕНЮК, Лариса; КОКІТКО, Олександра; СКУБЧЕНКО, Діана (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Конкурентоспроможність суб’єкта господарювання порівняно з іншими суб’єктами, що працюють із ним в одній площині, суттєво впливає на результати його діяльності, в тому числі на прибуток. Якщо вести мову про залізничний транспорт, у сфері надання пасажирських перевезень у межах країни, то найближчим і достатньо вагомим конкурентом залізничного транспорту став автомобільний транспорт, адже доступність автомобілів пересічному громадянину, розгалужена мережа автобусних маршрутів, конкурента вартість та швидкість доставки пасажира із пункту А в пункт Б автомобільними транспортними засобами дуже послабили місце залізничного транспорту на ринку пасажирських перевезень. У статті автори для підвищення конкурентоспроможності залізничного транспорту наголошують не тільки на ґрунтовному та масштабному оновленні та реконструюванні транспортної залізничної інфраструктури та рухомого складу (за допомогою державного та приватного фінансування), а й на необхідності, так би мовити, повернутися обличчям до пасажира, визначити його потреби, його сподівання та очікування від залізничної подорожі (для цього пропонується створення відповідної маркетингової служби у структурі залізниць, регулярне проведення опитувань пасажирів тощо). Одним із важливих напрямів підвищення конкурентоспроможності залізничних пасажирських перевезень автори вважають підвищення мотивації якісного виконання посадових обов’язків працівниками залізниць, адже саме вони вступають у безпосередній контакт із пасажирами та впливають на загальне враження пасажира від поїздки.