ГЕНДЕРНА ПОЛІТИКА В КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ АЗІЇ: НА ШЛЯХУ ВІД ДИСКРИМІНАЦІЇ ДО ПОМ’ЯКШЕННЯ ГЕНДЕРНОГО ДИСБАЛАНСУ - ЯДЛОВСЬКА, Ольга (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті розглянуто тенденції еволюції та розвиток гендерної політики у мусульманських країнах Західної Азії – Ірак, Ісламська Республіка Іран, Королівство Саудівська Аравія, Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Туреччина, Республіка Азербайджан. Проаналізовано Конституції зазначених країн з огляду на статті, що захищають питання рівності прав жінок та чоловіків, а також відповідне законодавство щодо гендерних квот представництва жінок в парламенті та органах влади, змін у доступі до освіті та робочих місць, в окремих країнах законодавство закріплює можливість жінок діяти самостійно (без супроводу чоловіка, батька, брата) в суспільному та повсякденному житті. Зроблено висновок, що законодавчі ініціативи у більшості країн досліджуваного регіону мають декларативний характер та реалізуються опосередковано. Причинами такого гендерного дисбалансу вважаємо непослідовну державну політику з боку керівництва країн, а також догматизм та сталість звичаєвого права та особливостей культурно-релігійних традицій, які базуються на патріархальному дискурсі. Водночас визначено, що позитивні зміни у забезпеченні прав жінок прослідковано у сфері освіти, у діяльності неурядових правозахисних організацій та забезпеченні права жінки на працю.