ПРИНЦИПИ ЗАПОБІГАННЯ ПОЛІЦІЄЮ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ НА ДЕОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ - ЧОРНА, Аліна (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто питання розкриття в науковій літературі та нормативно-правового закріплення поняття і змісту принципів запобігання поліцією кримінальним правопорушенням на деокупованих територіях. Підкреслюється, що на звільнених від окупантів територіях поліція вимушена діяти за особливих умов, що викликані воєнним станом і наслідками бойових дій та окупації. Розкрито деякі категоріальні питання щодо поняття «принцип», «правовий принцип» та поняття принципів діяльності Національної поліції України. Досліджено нормативно визначені загальні принципи, на яких побудована уся діяльність Національної поліції України (верховенства права, законності, взаємодії з населенням на засадах партнерства тощо). Надано визначення принципів запобігання кримінальним правопорушенням на деокупованих територіях як фундаментальних та засадничих ідей, загальних та основоположних нормативно визначених (та втілених у законодавстві) засад діяльності Національної поліції України, її уповноважених осіб та структурних підрозділів у такий сфері превентивної діяльності, як запобігання кримінальним правопорушенням на територіях, що були деокуповані та на яких відбувається процес нормалізації життя. Якщо серед загальних принципів дослідники виділяють принцип демілітаризації поліції, то в умовах воєнного стану, прилягання деокупованих територій до зони бойових дій має враховуватися принцип роботи в поліції за особливих умов; принцип взаємодії поліції з іншими суб’єктами сектора безпеки і оборони в умовах, наближених до бойових дій тощо.