ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - ПЕРЕДЕРІЙ, Олександр (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Висвітлено проблемні питання, пов’язані із забезпеченням захисту прав внутрішньо переміщених осіб. У статті обґрунтовано, що важливу роль саме у захисті прав внутрішньо переміщених осіб має держава і її органи, які згідно з Конституцією України повинні утверджувати і забезпечувати права і свободи людини, вживати заходів для забезпечення кожною особою реалізувати надані Конституцією права. Висвітлено проблемні питання, що ускладнюють внутрішньо переміщеним особам реалізувати окремі конституційні права, окреслено шляхи вирішення та вжиття заходів, спрямованих на створення дієвих механізмів захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Надано увагу тому, що поширеною проблемою, з якою стикаються внутрішньо переміщені особи, є ускладнена можливість отримати доступ до різних видів державних послуг (пенсійне забезпечення, освіту, медичні послуги тощо), реалізувати своє право на працю, а також окремі цивільні права. Надано пропозиції щодо напрямів вирішення цих проблем. У статті обґрунтовано, що важливим елементом механізму захисту прав внутрішньо переміщених осіб повинна стати реальна можливість в особи оскаржити рішення органів державної влади, місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб. Надано увагу тому, що право на судовий захист є важливою гарантією забезпечення прав і свобод людини. Зазначено, що держава повинна всебічно сприяти праву особи оскаржити у суді рішення, дії чи бездіяльність державних органів та посадових осіб. Судова система повинна розглядати такі справи, керуючись принципом верховенства права. Зроблено висновок, що необхідно вважати неправомірним і такими, що порушують зобов’язання нашої держави у галузі прав людини, всі штучні перепони в оскарженні внутрішньо переміщеними особами відповідних рішень.