ДЕЯКІ ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ПОЛІЦЕЙСЬКИХ У СИТУАЦІЯХ ІЗ АКТИВНИМ ЗАСТОСУВАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ - ТИМОФЄЄВ, Володимир; БУЛДАКОВА, Анастасія; ЗАЙЦЕВ, Данило (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто питання активного застосування вогнепальної зброї поліцією. Автори пропонують визначити поняття «активне застосування вогнепальної зброї» шляхом опису його складових: оголення зброї, приведення її до бойової готовності, спрямування та виконання декількох пострілів. Також приділено увагу психологічним факторам, що впливають на поліцейських під час активного застосування зброї, такі як стрес, ефект адреналіну, психологічний ефект ураження, тренування та досвід, моральні та етичні переконання. Врахування цих факторів є важливим для підвищення ефективності та безпеки поліцейського під час виконання їхніх обов’язків. Наголошено на значенні тренування поліцейських для розвитку стресостійкості, когнітивних навичок у стресових ситуаціях, етичного розуміння та моральної сфери. Це допомагає поліпшити їх реакції та ухвалення рішень під час активного застосування вогнепальної зброї.