КРИМІНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА МОТИВИ ОСІБ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬ ПЕНІТЕНЦІАРНИЙ РЕЦИДИВ - ШУЛЬЖЕНКО, Ассоль (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті проаналізовано особливості кримінологічних особливостей засуджених, що вчиняють пенітенціарний рецидив. Актуальність теми зумовлена зростанням кількості вчинених злочинів в місцях відбування покарання за останні роки в Україні. Під час дослідження використані такі методи: загальнонаукові (опис, аналіз, синтез, пояснення, класифікація) та статистичний. Порівнювались поняття «повторні злочини», «злочини в місцях несвободи», «злочинність в місцях позбавлення волі», «пенітенціарний рецидив». Під час аналізу правових понять визначено, що найбільш повно кримінологічне явище вчинення злочинів засудженими в місцях позбавлення волі розкривається через поняття пенітенціарного рецидиву. У статті надано як загальні характеристики кримінологічних особливостей пенітенціарних рецидивістів, так і за різними категоріями злочинних проявів.