ПРОТИДІЯ ЕКОНОМІЧНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ В ПОЛЬЩІ – КРИМІНОЛОГІЧНА ТА ЕМПІРИЧНА ПЕРСПЕКТИВА - Порвіш, Моніка (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Предметом статті є концепція та результати дослідження «Оптимізація доказової, криміналістичної та оперативної діяльності у справах про економічні злочини з позиції правоохоронних органів». Емпіричні дослідження проводились за напрямками: вивчення масштабів економічної злочинності, динаміка злочинності. Метою дослідження було визначення рішень, які дозволять ефективно протидіяти економічній злочинності. Автором проаналізовано низку сфоромованих у різні історичні періоди наукових підходів до визначення поняття економічної злочинності. Різноманітність визначень зумовлена з тим, що злочини проти економіки залишаються предметом інтересу для різних наукових спільнот, включаючи право, кримінологію, криміналістику, економіку та навіть соціологію. Зокрема, у дослідженні наголошується на необхідності достовірного отримання повідомлення про злочин для визначення потерпілих та розміру шкоди, а також перевірки інформації, отриманої у відповідних суб’єктів. Це також підкреслює необхідність отримання інформації про активи підозрюваних. Крім того, з точки зору ефективності обвинувачення необхідно доводити достовірність походження доказів. Важливим аспектом у сфері протидії економічній злочинності у дослідженні визнано вдосконалення взаємодії поліції з прокуратурою, судами та іншими установами, створеними для боротьби з економічною злочинністю. Обмін інформацією, а також суттєва підтримка спеціалізованих структур є, безперечно, важливим аспектом протидії економічній злочинності. Співпраця установ, створених для боротьби зі злочинністю, дозволить розробити рішення для допомоги правоохоронцям, які працюють у сфері державної безпеки, у здійсненні їхніх розслідувань. Серед постулатів de lege ferenda слід запропонувати підтримку процесу їх навчання, а також можливість доступу до централізованих знань та алгоритмів провадження.