АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ СУБ’ЄКТНОГО СКЛАДУ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ - ФОМІЧОВ, Костянтин (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Стаття містить адміністративно-правовий аналіз суб’єктного складу публічного управління у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю. Визначено місце та роль публічного органу управління у сфері формування державної соціальної політики, розкрито повноваження та завдання кожного з виділених елементів у межах дослідженої проблеми. З’ясовано особливості участі Президента України як гаранта дотримання прав і свобод людини, в тому числі у формуванні засобів і позадискримінаційних шляхів реалізації цих прав, створення правового фундаменту безбарʼєрного суспільного середовища. Надано увагу повноваженню Офісу Президента України у сфері забезпечення дотримання прав і свобод, недопущення дискримінації людей з обмеженими можливостями та вадами, однією із головних завдань якого є – сприяння у продуктивній взаємодії Президента з державними органами для досягнення ефективного результату виконання напрямів державної політики, утому числі соціальної. Наголошено на здійсненні безпосереднього парламентського контролю за дотриманням прав і свобод людини та громадянина Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Саме до кола прав Уповноваженого входить забезпечення виконання захисту прав осіб з інвалідністю здійсненням контролюючих заходів, шляхом відвідування, виявлення та запобігання проявів порушенню прав і свобод останніх. Проаналізовано роль консультативних органів Верховної Ради України з виділенням їх участі у формуванні державної політики, спрямованої на захист прав осіб з інвалідністю.