ПРАКТИКА НАДАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ПОСЛУГ У СФЕРІ МІГРАЦІЇ ТА ГРОМАДЯНСТВА МІГРАЦІЙНОЮ СЛУЖБОЮ УКРАЇНИ - ТИЩЕНКОВА, Ірина (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
Надано характеристику діяльності Державної міграційної служби України щодо надання електронних послуг у сфері міграції та громадянства. Наведено основні аспекти надання електронних послуг у сфері міграційних процесів та їх нормативно-правове закріплення на законодавчому рівні, де охарактеризовані основні нормативно-правові акти, що стосуються роботи Державної міграційної служби в Україні. Особливе місце в процесі адміністративної реформи посідають адміністративні послуги, бо від того, наскільки ефективно працює зазначена сфера, залежить рівень взаємовідносин між державою та народом, стан забезпечення прав та свобод людини. Треба зазначити, що орієнтовані на людей моделі обслуговування громадян давно запроваджені в розвинутих країнах Європи. На сьогодні адміністративно-послуговий урядовий портал не може похвалитися бездоганною роботою цілісної системи надання електронних послуг у сфері міграції та громадянства у режимі онлайн і навіть окремих її складових, якщо, наприклад, йдеться про видачу результатів у вигляді відсилання електронного документа на електронну пошту замовника. На сьогодні електронний уряд виконує більшою мірою презентаційну та інформаційно-аналітичну функції, відіграючи допоміжну роль під час панування традиційних технологій управління. Реалізація рішення є одним із головних етапів у процесі реалізації прав та обов’язків громадян, під час якого досягає логічного завершення вся діяльність, пов’язана з наданням електронних послуг у сфері міграції та громадянства. Суб’єкти державного управління повинні здійснювати загальні дії, створюючи оптимальні умови для ухвалення своєчасних і правильних рішень. Від його дій залежить ефективне здійснення прав громадянина та виконання ним своїх обов’язків у сфері міграційних процесів.