ПРАВОВІ СТАНДАРТИ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ ДІТЕЙ В УМОВАХ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ В УКРАЇНІ - ОГАНІСЯН, Цагік (Науковий вісник Дніпровського державного університету внутрішніх справ, 2024)
В умовах війни особливої уваги потребують діти, які є найбільш вразливою групою і стають головними жертвами воєнних дій. Діти, які опиняються в епіцентрі збройних конфліктів, стикаються з безпосередньою загрозою для свого життя та здоров’я, психологічним травмами та обмеженням доступу до освіти та засобів проживання. Особливо гостро ці проблеми відчуваються в Україні, яка зазнала агресії з боку російської федерації на своїй території. Кількість дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії, залишається високою, що ставить перед українським урядом серйозні завдання забезпечення їхньої безпеки, освіти та соціальної адаптації. Досягнення позитивних результатів в цій сфері потребує впровадження комплексних заходів з покращення доступу до якісної медичної допомоги, освіти та соціальної підтримки для дітей, постраждалих від конфлікту. Це передбачає створення спеціальних центрів реабілітації, психологічної підтримки та соціальної адаптації для забезпечення повноцінного розвитку для кожної дитини, постраждалої від воєнного конфлікту.